Bestel NOX
23 januari 2018

Winterslaap, iets voor jou?

We hebben het allemaal natuurlijk al lang door maar ik zeg het toch maar voor diegene die net wakker is en even niet meer weet hoe of wat: het is winter. Een dikke sjaal, een kop warme soep, op de bank met zo´n lekkere wollige deken. En dan naar buiten, de wind giert je om de oren, je muts waait af, het regent (waarom sneeuwt het nou niet gewoon?!). En dan vraag je je toch eens af: zou het niet reuze fijn zijn om die barre wintertijd slapend te overbruggen? De dekens over je heen trekken en weer wakker worden als het zonnetje schijnt. Voor veel dieren is dit realiteit maar behoort dit ook voor mensen tot de mogelijkheden?

DIEREN EN WINTERSLAAP OF WINTERRUST
We vermoeden dat dieren een winterslaap houden om zich tijdens de winter te onttrekken aan de kou en een tekort aan voedsel. Slakken graven zich in en trekken zich diep in hun huis terug. Kikkers kruipen weg in de modder op de bodem van een vijver. Tijdens de winterslaap zakt de lichaamstemperatuur flink (tot bijna 0 graden), de ademhaling en het hartritme worden op een laag pitje gezet. De winterslaap is continue, dieren in winterslaap ontwaken dus niet tussendoor.

Dieren die een winterrust houden zoals dassen, eekhoorntjes en beren slapen niet aan een stuk door maar worden af en toe wakker om even wat te eten. Tijdens de winterrust dalen de hartslag en ademhalingsfrequentie wel, maar daalt de lichaamstemperatuur slechts een paar graden.

MENSEN EN WINTERSLAAP
Wij hebben centrale verwarming, een haardvuur en dikke winterjassen. Toch wordt er onderzocht of sommige mensen in een soort van winterslaap gebracht kunnen worden. Zoals je misschien zou verwachten is de ruimtevaart geïnteresseerd in de mogelijkheden en ook in de medische wereld is er veel belangstelling. Voor een bemande reis naar Mars zou het wel handig kunnen zijn om de bemanning 180 dagen kunstmatig in winterslaap te laten vertoeven. Deze optie zou veel geld besparen en de bemanning zelf zou zich niet hoeven te vervelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door SpaceWorks. Voor meer informatie, klik hier.

Veel uitvindingen zijn eerst alleen voor grote bedrijven betaalbaar en zijn later op elke straathoek beschikbaar. Dit valt wel een beetje binnen en science fiction genre maar moet je eens voorstellen dat we over enkele tientallen jaren een maand kunnen overslaan… `Zo, ik heb geen zin in de maand februari, ik zie jullie weer in maart´. Wie weet.

Hazelmuis in winterslaap, foto door Zoë Helene Kindermann

Afbeelding van Spaceworks

 

BRONNEN

http://spaceworkseng.com/torpor-faq/

https://motherboard.vice.com/nl/article/3dvkpj/nasa-is-serieus-bezig-met-mensen-in-winterslaap-brengen-voor-ruimtereizen

Terug