Bestel NOX
14 december 2017

Remember to Sleep, Sleep to Remember

Kun jij nog, zonder een foto erbij te pakken, al je klasgenootjes van je basisschool bij naam noemen. Kun jij je nog herinneren, zonder het aan je moeder te vragen, wat je op je zevende verjaardag deed? Of iets heel gewoons, wat je vorige week woensdag gegeten hebt? Leren en vergeten gaan hand in hand. Sommige dingen die we leren leiden tot bewuste kennis en herinneringen, zoals de taal die je spreekt en het lievelingseten van je lievelingsmensen. Heeft de nachtrust daar iets mee te maken?

VROEGER

Vroeger dachten we dat we ´s nachts, wanneer we slapen, als ware uitgeschakeld zijn. Dat we in een passieve toestand van bewusteloosheid verkeren. Deze gedachte komt niet uit de lucht vallen. We liggen tenslotte stil met onze ogen gesloten. En tijdens de nonREM slaap kost ons metabolisme* ook werkelijk minder energie dan tijdens het waken. Uit berekening blijkt echter dat de energiebesparing vrij weinig is: 80 tot 130 kilocalorieën per nacht (Lockley & Foster 2015). Het is onwaarschijnlijk dat we 8 uur slaap nodig hebben om zo’n 100 kilocalorieën te besparen.

 

NACHTRUST?

Tijdens de REM slaap, de droomslaap, zijn onze hersenen helemaal niet aan het rusten. Onze hersenen zijn dan bijna net zo actief als tijdens de waakstaat. We kunnen van rust spreken omdat de prikkels van de zintuigen minimaal zijn en er hoeft geen gedrag geproduceerd te worden. Als er minimale ruis van buiten is hebben je hersenen de rust om informatie die je overdag hebt opgedaan te herverwerken en reorganiseren.

 

GEHEUGEN

Ons geheugen is een ontzettend complex model zich constant aanpast door ervaringen te verwerken en op te slaan. Sinds 1990 hebben verschillende studies aangetoond dat slaap ervoor zorgt dat hersenen efficiënt werken en daadwerkelijk effect heeft op de geheugenprestatie (Talamini 2010). Onderzoek heeft aangetoond dat de neuronen die overdag actief zijn geweest tijdens de slaap weer actief zijn. Ze maken nieuwe verbindingen en zorgen er zo voor dat je geheugen als ware `up-to-date’ is. Slaap heeft dus een essentiële huishoudelijke functie voor het geleerde en herinneringen. Slaap zorgt ervoor dat ons geheugen onderhouden wordt. Dat betekent dat studenten die niet slapen na een leerervaring slechter presteren bij de verwerking waardoor ze minder onthouden (Bijkerk & Van der Heide 2012). Het is overigens niet zo dat je door veel te slapen vanzelf slimmer wordt. Maar goed, het kan wel lekker zijn.

 

*metabolisme: ook wel stofwisseling genoemd. Alle fysieke en chemische veranderingen die plaatsgrijpen in levende cellen.

 

Bron: Dream Catcher Reality

BIJKERK, L., & VAN DER HEIDE, W. (2012). Activerend Opleiden. Bon Stafleu van Loghum.

https://edufit.nl/wp-content/uploads/2015/08/Activerend-Opleiden-hoofdstuk-brein-en-leren.pdf

 

TALAMINI L. (2010). Slapen om te leren. In Lazeron N., van Dinteren R. (eds) Brein@work. Houten, Bohn Stafleu van Loghum.

https://link-springer-com.proxy.uba.uva.nl:2443/chapter/10.1007/978-90-313-7816-6_18

 

LOCKLEY, S. W., & FOSTER, R. G. (2012). Sleep: a very short introduction. Oxford, Oxford University Press.

https://books.google.nl/books/about/Sleep_A_Very_Short_Introduction.html?id=iYI3GLTHzAUC&redir_esc=y

Terug