Bestel NOX
14 december 2017

Nacht Doorhalen. Geen Ramp – Wel een Ramp?

Als je acht uur per nacht slaapt heb je tegen de tijd dat je 60 jaar oud bent zo’n 20 jaar geslapen. Heb je je wel eens afgevraagd waarom eigenlijk? Dan ben je misschien tegen hetzelfde antwoord als wij aangelopen; dat de precieze reden waarom we ongeveer ⅓ van ons leven slapend doorbrengen onduidelijk is. Maar als we dan toch zoveel slapen, kunnen we dan een nachtje missen en wat zijn de gevolgen daarvan? Hoewel de aard van vele hersenprocessen die we s nachts doormaken nog steeds onbekend zijn kunnen we door gedeelde ervaring wel stellen dat goed slapen veel oplevert.

 

LICHAAM

Nachtrust is de tijd voor het lichaam om te herstellen van de activiteiten van de dag. Terwijl je slaapt, produceert je lichaam groeihormoon wat er voor zorgt dat je spieren en andere weefsels herstellen gedurende de nacht. Ook wordt je immuunsysteem aangesterkt.

 

HERSENEN

In een voorgaande blogpost Remember to Sleep, Sleep to Remember hebben we uitgelegd dat slaap belangrijk voor ons geheugen is. Slaap heeft een essentiële huishoudelijke functie voor het geleerde en herinneringen.

 

NACHT DOORHALEN

Stel je voor, door omstandigheden moet je een nacht doorwerken. Dan zul je wellicht nog we je examen halen, presentatie goed doen of paper bijtijds inleveren. Maar de kennis die je hebt opgedaan door het stampen of schrijven zul je sneller vergeten dan wanneer je over een langere periode, inclusief normale nachtrust, kennis opdoet.

Als slecht of niet hebt geslapen heb je een grote kans dat je je minder goed kunt concentreren en je onthoudt minder. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je vermogen om kritisch te denken en problemen op te lossen verminderd (Lockley & Foster 2015).

 

GEEN RAMP – WEL EEN RAMP

Als je een keer een nachtje doorwerkt is dat geen ramp. Wel kan slaapgebrek desastreuze gevolgen hebben. Vele auto ongelukken hebben vermoeidheid als oorzaak. Ook zijn verschillende grote rampen, waaronder de ongelukken in de kerncentrales Three Mile Island en Tsjernobyl, de stranding van de tanker Exxon Valdez en de ontploffing van de spaceshuttle Challenger, in verband gebracht met slaapgebrek. De explosie bij Tsjernobyl vond plaats tijdens een speciale test in de krachtcentrale. Martin Moore-Ede stelt in zijn boek The 24-Hour Society dat de test werd uitgevoerd onder leiding van een uitgeput team van elektrotechnici die al minstens dertien uur in de centrale waren, en waarschijnlijk nog langer omdat ze tien uur hadden moeten wachten op toestemming om te beginnen. Een rapport betreft Exxon Valdez meldt dat de verantwoordelijke al 18 uur wakker was (1990 Final Report). Na een grondig onderzoek naar het ontploffen van het ruimteveer Challenger werd in een rapport van een presidentiële commissie verklaard dat ¨Poor judgement related to sleep loss and shift-work during early morning […] working excessive hours, while admirable, raises serious questions when it jeopardises job performance, particularly when critical management decisions are at stake¨ (2006 Horne).

Mensen met slaaptekort hebben vaak moeite om te reageren op snel veranderende situaties, en om daar een rationele inschatting van te maken. We kunnen voor onszelf nagaan wat de effecten van een goede of een slechte nachtrust zijn. Na een slechte nachtrust zijn we vaak vermoeid, is een beetje motivatie ver te zoeken, voelen we ons suf, zijn we prikkelbaarder en kunnen we ons slecht concentreren. Als je een nachtje hebt doorgehaald, ben je dan bewust van je gebreken en kruip liever niet achter de knoppen van een ruimteschip.

 

Bronnen

HORNE, J. (2006). Sleepfaring: A Journey Through the Science of Sleep. Oxford University Press.

LOCKLEY, S. W., & FOSTER, R. G. (2012). Sleep: a very short introduction. Oxford, Oxford University Press.

https://books.google.nl/books/about/Sleep_A_Very_Short_Introduction.html?id=iYI3GLTHzAUC&redir_esc=y

MOORE-EDE, M. (1993). The 24 hour society : the risks, costs and challenges of a world that never stops. Addison Wesley Publishing Company.

(1990). Final Report, Alaska Oil Spill. The State of Alaska Commission. http://www.evostc.state.ak.us/index.cfm?FA=facts.details

Terug