Bestel NOX
19 juli 2017

Hier hebben we, Simon

In 2014 heeft duizendpoot Simon Padt samen met Cinta en Fanar het bedrijf NOX opgericht waarmee het trio de slaapdrank NOX Sleep Drink heeft ontwikkeld. Door zijn uitgebreide achtergrond van uiteenlopende banen, aanstekelijke enthousiastme en creatieve brein is Simon de perfecte aanvoerder van het marketingteam. Een hoop ballen tegelijk de lucht in houden is Simon niet vreemd, maar blijkt toch altijd een uitdaging. Simon vertelt hierover in het derde NOX Blog. 

 

Mijn leven in een notendop. Het begon met een zware bevalling in 1987. En toen was ik op deze wereld. Mijn ouders waren harde werkers, altijd druk en veel op reis. Ze hebben met een paar vrienden Artsen Zonder Grenzen Nederland opgericht. Mijn vader was directeur en mijn moeder hield zich bezig met fondswerving. We gingen vroeger vaak op skivakanties en de eerste Franse zin die ik leerde was arrêt, arrêt, arrêt! Keihard de berg af en dan mezelf door hekken en netten laten opvangen, heerlijk vond ik dat. Op school stond ik vaak buiten de groep. Toch was ik altijd erg geïnteresseerd in de dingen die ik op school leerde. Diezelfde interesse kwam later terug in mijn studiekeuzes; antropologie, sociaal pedagogische hulpverlening en sociologie. Analyseren en observeren, begrijpen wat er in anderen omgaat, daar ben ik altijd wel mee bezig.

Terug naar de kindertijd: ik had een goede vriend Reep, mijn buurjongen, met wie ik samen kattenkwaad uithaalde, hiphop luisterde en computerspelletjes speelde. Mijn vader was ziek en overleed toen ik acht was, dat kon ik niet goed verwerken. In mijn middelbare schooltijd heb ik daardoor een zware periode gehad. De schooljaren die ik hierdoor had verloren heb ik ingehaald op de Amsterdamsche School waar ik vier jaar in twee jaar deed. Daardoor kon ik op mijn 17de alsnog het VWO diploma in mijn zak steken.

Eendags-vakkenvuller, elektrotechnicus bij een garnalen-boerderij, model voor Cavalli, vele studies, veel reizen, lesgeven op Amsterdamsche School, copy editor bij Royal Brill Publishers, allesman bij Cirkus Klauterwerck, studie antropologie, sociaal pedagogische hulpverlening en premaster Sociologie. Simon, arrêt, arrêt, arrêt!

Haha ja, ik ben echt een kind van chaos. Ik doe alles tegelijk en dan verlies ik mij in het moment, om vervolgens achter de feiten aan te lopen. Dat is de negatieve kant van chaos. Maar chaos maakt het leven ook spontaan, interessant en verrassend. Het is heerlijk om chaos te kunnen accepteren. Zo ben ik op veel verschillende plekken beland en heb ik de meest uiteenlopende baantjes gehad. Zonder retourticket of plan het vliegtuig pakken en met elke vriendin een ander continent onveilig maken. Door de oprichting van NOX heb ik mij eigenlijk voor de eerste keer voor een lange tijd aan één missie gebonden. Een product ontwikkelen waardoor mensen goed kunnen slapen.

Hoe begon NOX voor jou?

Op mijn zestiende ontmoette ik Cinta. Wij spraken veel over problemen van mensen om ons heen en onszelf. We deelden de ambitie om te begrijpen en te helpen, daar begon NOX eigenlijk al een beetje. Waar ik  – na de middelbare school – jarenlang van het ene naar het andere sprong, was Cinta heel gericht bezig met haar studie. Na haar studie belde ze mij op: `zullen we een bedrijf oprichten?´ De volgende dag zaten we samen aan tafel om de mogelijkheden te bespreken.

‘Al snel viel het kwartje: slaapdrank. Wel 100 % natuurlijk gemaakt, omdat het product daardoor laagdrempelig, toegankelijk en gezond is.’

Cinta had tijdens haar studie veel over mensen en slaapproblemen gelezen, en we onderzochten of we binnen de voedingsindustrie een oplossing voor slapeloosheid konden vinden. Er waren al veel producten die mensen oppeppen, zoals energiedrankjes en koffie. Al snel viel het kwartje: slaapdrank. Wel 100 % natuurlijk gemaakt, omdat het product daardoor laagdrempelig, toegankelijk en gezond is. Het biedt een oplossing voor een hele grote groep slechte slapers die juist geen chemische medicatie willen innemen.

 

Simon Padt, NOX Founder

Slapeloze start-up nachten?

Haha, mijn bed is wel een soort van magisch plekje waar ik mij plotseling herinner wat ik ook alweer allemaal moest doen. Als ik achter de feiten aanloop en ik heb voor mijn gevoel te weinig gedaan, dan kan ik wel een slapeloze nacht hebben. Voor de ontwikkeling van NOX Sleep Drink zijn we afhankelijk van veel verschillende partijen. Van de boeren die de ingrediënten verbouwen, tot het design van NOX. Daar komen nog een hele hoop stappen bij. De planning en de organisatie zijn cruciaal, en er gebeurt altijd van alles tegelijkertijd. In dat opzicht staat mijn leven sinds NOX wel in lijn met de voorafgaande chaos. Een essentieel onderscheid is dat ik nu met een fantastisch team samenwerk om de boel te stroomlijnen en creatieve projecten op te zetten. De grootste uitdaging voor het marketingteam is om NOX Sleep Drink, een nog onbekend product, kenbaar te maken aan die mensen die het nodig hebben.  

En waar kan jij nog meer wakker van liggen?

Van mezelf, van mijn hoofd dat nooit een keertje stil staat. Ik denk aan wat kan, wat er is gebeurd, aan wat ik nog moet doen. Ik lig ook wakker als het niet lukt om orde in de chaos te scheppen en als ik te veel prikkels ervaar.

Hoe kom je dan tot rust?

Door hele praktische dingen te doen en mijn omgeving te minimaliseren. Minder keus is beter. In plaats van 40 paar sokken, drie paar sokken enz. Mijn kamer, a.k.a. The Jungle, staat vol met bomen en planten. Als ik zin heb om praktische dingen te doen ga ik lekker in mijn kamer tuinieren, of met mijn hond wandelen. Ik woon op een zolder met veel ramen, de ramen staan naar de lucht gericht waardoor ik de drukte van de stad niet meer zie. Ik houd ervan als mijn kamer heel erg opgeruimd is, en alle planten en bomen gevuld zijn met bladeren die de jungle eer aan doen.

De drie founders van NOX Sleep Drink kunnen het natuurlijk niet alleen. Binnenkort een ontmoeting met het team van NOX op het NOX Blog.  

Terug