Bestel NOX
15 juni 2019

En daar is, Fanar

In 2015 heeft Fanar Al-Obaidy samen met Simon en Cinta het bedrijf NOX opgericht waarmee ze de slaapdrank NOX Sleep Drink hebben ontwikkeld. Met zijn ondernemers achtergrond was Fanar de ideale persoon om het het trio van NOX compleet te maken. Fanar vertelt waar zijn ondernemersambitie vandaan komt, waarom slaapdrank en wat hij zelf doet wanneer hij niet kan slapen. Lees verder en ontmoet Fanar.

 

In Bagdad geboren in 1992, net na de golfoorlog, waren de eerste jaren van mijn leven onrustig. Toen ik twee jaar was vluchtten mijn ouders, mijn zus en ik naar Nederland. We kwamen terecht in Zuidlaren waar we een woning kregen toegewezen. Mijn ouders gingen in 1998 uit elkaar en ik vertrok met mijn moeder en zus naar Den Haag, mijn vader verhuisde naar Rotterdam. Hij ging daar als chef in een Italiaans restaurant werken om te sparen. In 2003 opende hij zijn eigen juwelierszaak, daar had ik meteen mijn eerste baantje te pakken. Op 13-jarige leeftijd werkte ik in de weekenden als verkoper bij mijn vader in de winkel.

“Ik heb op mijn 21e mijn Master in Business studies afgerond aan de Universiteit van Amsterdam, en wist dat ik wilde ondernemen.”

In mijn volgende baan werkte ik als bijlesleraar wiskunde, economie, Engels en Nederlands. Bijles geven is voor mij het delen van mijn enthousiasme, in combinatie met ondernemen is het ook nog eens uitdagend. Op mijn zeventiende begon ik aan de bachelor Bedrijfskunde aan de Universiteit. En op achttienjarige leeftijd richtte ik samen met twee goede vrienden een bijlesbureau op. Ik heb op mijn 21e mijn master in Business Studies afgerond aan de Universiteit van Amsterdam, en wist dat ik wilde ondernemen. Waar leeftijdsgenoten veel twijfelden over hun studiekeuzes was het voor mij meteen duidelijk. Deze studies pasten gewoon het best bij mijn passie voor ondernemen en tot de dag van vandaag ben ik blij met mijn keuzes.

Een kwartier voor je eerste werkdag nam je ontslag, en toen kwam NOX. Leg eens uit Fanar.

Ik kwam bij NOX terecht doordat mijn scriptiebegeleider mij had gewezen op een bericht dat voorbij kwam op Facebook. Bij “NOX” kan ik eigenlijk niet zeggen. De naam NOX bestond namelijk nog niet. Mijn eerste afspraak met Cinta en Simon vond plaats in een woonhuis, gelegen aan het Vondelpark. Daar zaten Cinta en Simon aan tafel met ‘een idee’. Een idee dat ze niet wilden delen omdat ze bang waren dat ik ermee vandoor zou gaan. Het klinkt heel knullig, maar ze leken mij allebei eerlijke en ondernemende mensen, met een leuke insteek. Toen ik later vernam dat het om het ontwikkelen van slaapdrank ging, was ik meteen overtuigd. Toch duurde het nog even voordat wij onderling tot een overeenkomst kwamen. Ik had al een baan als marketing directeur bij een groot IT bedrijf aangenomen. Een carrière in loondienst leek mij voor de boeg te staan. Ik begon steeds meer te twijfelen, maar probeerde mezelf ervan te overtuigen dat deze baan goed voor mijn werkervaring zou zijn. Toch bleef er iets knagen en ik wist dondersgoed wat: mijn ondernemende ambitie. De ochtend van mijn eerste werkdag wist ik het zeker, en een kwartier voordat ik zou beginnen nam ik ontslag.

Waarom was je overtuigd toen je vernam dat Cinta en Simon slaapdrank wilde ontwikkelen?

Ik was niet alleen overtuigd door het idee van het ontwikkelen van een slaapdrank, maar met name door de insteek waarmee ze het proces zijn begonnen. Cinta en Simon willen mensen helpen, en dat staat ten alle tijden voorop. Slaapdrank is een tool om mensen te helpen. We kwamen erachter dat de industrie van slaapmedicatie in slaap is gedut. Deze industrie wordt gedomineerd door megalomane bedrijven die maar weinig innoveren. De kans om iets te veranderen in zo’n industrie is een enorme uitdaging. Mijn moeder heeft slaapproblemen en zij is een van de vele mensen die zich niet op haar gemak voelt met de huidige oplossingen: ze wilt geen heftige medicatie die óf verslavend werkt, óf ervoor zorgt dat ze ‘s-ochtends nog steeds moe is.

Fanar Al-Obaidy, NOX founder

 

NOX Sleep Drink is dus een nieuw product, hebben jullie eigenlijk een concurrent?

Hm, nee ik denk het niet. De grootste ogenschijnlijke concurrent van NOX is alcohol. Veel mensen drinken alcohol en denken daarvan beter te slapen. Door het gebruik van alcohol lijk je beter te slapen maar in werkelijkheid geldt dit alleen voor de eerste helft van de nacht. Daarna slaap je juist slechter. Dit komt o.a. doordat alcohol de totale hoeveelheid REM-slaap (droomslaap) verminderd. Kortom, iemand die gedronken heeft en wel veel uren heeft geslapen is een stuk minder uitgerust dan iemand die niet gedronken heeft, en hetzelfde aantal uren heeft geslapen.

NOX droom.

Maar al te vaak onderschatten we de enorme invloed die slaap op onszelf en de mensen om ons heen heeft. Naar mijn idee staat alles in verbinding tot elkaar. Een slechte nachtrust heeft impact op alles wat we overdag willen doen en hoe we omgaan met collega´s, vrienden en familie. Mijn NOX droom is simpelweg dat mensen lekker in hun vel zitten, en doen wat ze willen.

En, lig jij nog ergens wakker van?

Ik lig wakker als ik een slechte dag heb gehad, of als ik al in bed lig en alsnog van alles moet regelen. Ik heb de neiging om dan mijn mobiel erbij te pakken en te proberen mijn zaken op orde te krijgen. Om tot rust te komen leg ik mijn mobieltje juist weg, en loop ik de dag nog een keer door. Op die manier structureer ik mijn gedachten, en kom gelukkig meestal tot de berustende gedachte dat het echt geen zin heeft om op dat tijdstip nog achter mijn laptop te kruipen.

Als iets belangrijk is, heeft het vaak met het getal drie te maken. Omne trium perfectum. Binnenkort het interview met de derde founder van NOX Sleep Drink op het NOX Blog.

 

Terug