Bestel NOX
01 juni 2019

Er was eens, Cinta

In de allereerste NOX Sleep Blog vertelt Cinta Abell, oprichter en bedenker van NOX, wat haar ertoe heeft gebracht een drank te ontwikkelen waarvan je beter gaat slapen. Wat zijn haar intenties en wat zijn haar dromen? En, waar ligt Cinta zelf eigenlijk wakker van?

 

Ik ben opgegroeid in Amsterdam. Binnen de idealistische en instabiele gemeenschappen waarin mijn ouders zich bevonden, ben ik veel in contact gekomen met vrienden en familie die last hadden van psychische problemen. Dit heeft mijn levensloop beïnvloed. Al op jonge leeftijd leerde ik dat idealen als vrijheid en gelijkheid geen levens onderhouden. Mensen met psychische problemen hebben vaak het gevoel dat ze geen controle over hun eigen leven hebben, en hebben moeite om hun dromen waar te maken. Zelfstandig keuzes kunnen maken voor je eigen leven, geeft een gevoel van controle over de situatie. Controle over je eigen leven is voor mij enorm belangrijk geworden, en is dat nog steeds.

Wat betekent controle voor jou?

Controle is heel persoonlijk. Voor mij betekent controle in de brede zin dat je zelf kunt beslissen hoe je je leven inkleurt. Op jonge leeftijd kwam ik veel in aanraking met mensen die niet langer het gevoel hadden controle over hun eigen keuzes te hebben. Het lukte me op dat moment alleen niet om mensen die dichtbij me stonden te helpen. Ik weet dat ik het mezelf niet zou moeten kwalijk nemen, maar vaak voelde ik me machteloos. Toch ben ik altijd positief gebleven over de mogelijkheden om mensen te ondersteunen en helpen. En tot de dag van vandaag geloof ik dat we met de juiste inzichten, kennis en tools een heel eind komen.

Van wenskaarten tot vastgoed, en dat met een master farmaceutische wetenschap. Leg dat eens uit?

Haha ja, zowel wenskaarten verkopen als vastgoed zijn voor mij instrumenten om verder te komen. Onderzoek in de psychologische en farmaceutische wetenschap, daar ligt mijn passie. Mijn missie is om producten te ontwikkelen die mensen ondersteunen de regie over hun leven terug te krijgen.

Toen ik 13 was ging ik langs de deuren om wenskaarten te verkopen. Deze verkoop werd al snel aan een strategisch model onderworpen. Wanneer het regende, hagelde en vroor ging ik langs de deuren want slecht weer betekende voor mij meer inkomsten. Hoe slechter het weer, hoe meer compassie mensen hadden, hoe meer wenskaarten ik verkocht. Op 17-jarige leeftijd had ik mijn eigen dameskleding marktkraam op de Noordermarkt. Door twee dagen per week hard te werken verdiende ik genoeg om mijn leven te bekostigen, en had ik nog genoeg tijd voor mijn studie. Ik koos voor de studie psychologie zodat ik mensen zou kunnen helpen die het even niet meer op een rijtje hebben.

‘Het liefst zou ik iedereen met een slaapprobleem willen helpen.’

In mijn tweede jaar koos nog een tweede studie erbij: farmaceutische wetenschap. Ik had al snel het gevoel dat ik als psycholoog niet heel veel mensen zou kunnen helpen, en ik wilde meer weten over de mechanismen van gedrag in het brein. Hierdoor had ik geen tijd meer om twee dagen per week op de markt te staan: ik ging bij mijn vriend wonen en verhuurde mijn eigen woning via AirBnB. Daarmee kon ik efficiënt verdienen, en me volledig op twee studies concentreren. Vervolgens schreef ik een plan uit waarmee ik een lening kreeg en op die manier een huis kon kopen en verhuren. Na beide bachelors te hebben afgerond en een vast inkomen te hebben vergaard, had ik de mogelijkheid om mijzelf inhoudelijk nog verder te specialiseren. Ik verhuisde naar Londen om daar een master farmaceutische wetenschap te volgen. Tijdens deze master concentreerde ik mij specifiek op medische oplossingen voor mensen die kampen met depressie. Daar leerde ik voor het eerst dat heel veel mensen slaapproblemen hebben.

En toen NOX.

Na mijn studie ging ik opzoek naar een manier waarop ik mensen kon helpen het beste uit hun leven te halen, wat dat ook moge zijn. En waar ik tegelijkertijd mijn passie als ondernemer kon voeden. Bij veel van de onderzoeken die ik gelezen had en waar ik zelf aan heb bijgedragen, kwam slaap naar voren als een grote invloed op onze emotionele, lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Slapen vormt voor veel mensen een probleem, en dat heeft invloed op alle terreinen van ons wakkere bestaan. Het onvermogen om de nachtrust positief te beïnvloeden zorgt ervoor dat veel mensen slechts een schaduw van zichzelf zijn. Andersom zorgt een goede nachtrust er juist voor dat we onze dromen kunnen waarmaken. Onze intentie is om met dit product mensen de controle te geven ‘s-nachts uit te kunnen schakelen in een wereld die altijd doorgaat. Zodat ze de volgende ochtend weer fris aan de dag kunnen beginnen.

Cinta Abell, NOX founder

 

NOX droom.

Na twee jaar onderzoek hebben we NOX Sleep Drink op de markt gebracht. Het liefst zou ik iedereen met een slaapprobleem willen helpen. Dit is nog steeds een droom want zover zijn we nog niet. Het is een uitdaging om een slaapdrank te ontwikkelen die voor iedereen werkt: we zijn allemaal anders, en de natuurlijke ingrediënten hebben op ons allemaal een andere uitwerking. Met NOX blijven we onderzoeken en ontwikkelen zodat steeds meer mensen goed kunnen slapen.

En lig jij ergens wakker van en hoe kom je dan tot rust?

Sinds ik NOX heb opgericht heb ik veel slapeloze nachten gekend. Ik weet dat dit ironisch klinkt, maar ook het ontwikkelen van slaapdrank brengt veel stress met zich mee. We zijn een startende onderneming waardoor we tegen van alles aanlopen. ’S-avonds denk ik dan nog van alles te moeten doen, terwijl ook ik best wel weet dat ik het beste functioneer als ik een nachtje goed heb geslapen. Om dan weer tot rust te komen, vind ik het heel fijn om met mijn vriend in bed te liggen 😉

Binnenkort meer interviews met andere founders van NOX Sleep Drink op het NOX Blog.

Terug