Bestel NOX
30 januari 2018

Blauwe Maan + Bloedmaan + Supermaan

Het is driedubbel feest. De laatste keer dat het voorkwam was op 30 december 1982. Een blauwe superbloedmaan. Dit driedubbel natuurverschijnsel, een blauwe maan in combinatie met een supermaan in combinatie met een bloedmaan is aankomende woensdag in vele delen van de wereld te aanschouwen. Jammer genoeg niet hier in Nederland. De volgende ‘super blue moon of blood’ is door NASA voorzien op 31 januari 2037. Wie weet maken we dan een betere kans.

BLAUWE MAAN
De blauwe maan is een term in de volksmond om aan te duiden dat we twee keer een volle maan binnen één kalendermaand meemaken. De eerste dag van januari zagen we al een volle maan, de laatste dag van januari is het weer van dat. Gemiddeld doet een blauwe maan zich om de 2 tot 3 jaar voor. De laatste keer dateert van juli 2015.

BLOEDMAAN
Een bloedmaan is een maansverduistering. Aankomende woensdag vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. De maansverduistering van aankomende woensdag kunnen we hier niet zien omdat ze zich rond 14 uur onze tijd voordoet. Inwoners van de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Azië, het oosten van Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland gaan ze wel kunnen bewonderen.

SUPERMAAN
Bij een supermaan heeft de maan een minimale afstand tot de aarde bereikt en is het tegelijkertijd volle maan. De supermaan verschijnt maandelijks, maar is maar drie keer per jaar vanuit Nederland te zien.

Deze keer moeten we het met foto´s doen en de echte geïnteresseerden kunnen de verschijning via NASA TV volgen. Een positief puntje is wel dat we woensdagavond gerust in slaap kunnen vallen… zonder een driedubbele wekker te zetten en alsnog misschien wel driedubbel door een driedubbel natuurverschijnsel heen te slapen.

Driedubbel slaaplekker,

NOX

Bronnen:
https://www.nasa.gov/feature/super-blue-blood-moon-coming-jan-31

Terug