Bestel NOX
28 mei 2019

Alcohol → ontspan & slaap?

Slapen is niet altijd even zelfsprekend als ademen. En dat kan ontzettend frustrerend zijn, al die gedachten die maar door je hoofd blijven razen. Nou goed, rode wijn, een paar borrels en wonder boven wonder val je dan eindelijk in slaap.

Deze blogpost is geen anti-alcohol post maar heeft wel de intentie om een van de vele alcohol-gerelateerde-illusies uit het leven te blazen. Een slaapmutsje, zoals we dat in de volksmond noemen, kan je helpen sneller in slaap te vallen. Jep, dat kan zo aanvoelen maar onderzoek heeft juist aangetoond dat de slaapkwaliteit achteruitgaat door alcoholgebruik. Dus, naar het rijk der fabelen met die slaapmuts.

HET RIJK DER FABELEN
Sommige mensen denken dat je door het drinken van alcohol beter slaapt. Het internet staat vol met slaaptips en een glas rode wijn staat vaak in de lijst bulletpoints omschreven als goede rustbrenger. Het gevoel, dat alcohol helpt, stimuleert en problemen oplost, is niks nieuws. Alcohol helpt meestal op korte termijn, maar is vaak nadelig op lange termijn. Het idee, dat alcohol helpt bij het slapen, komt niet uit de lucht vallen. Het kan ook echt zo zijn dat je er gemakkelijker van in slaap valt. Het probleem is dat de effecten van alcohol daar niet stoppen.

INSLAAP VALLEN EN DAARNA?
Verschillende wetenschappers hebben zich beziggehouden met de kwestie of alcohol de nachtrust verbetert. In een voorgaande blogpost hebben we de slaapcyclus besproken. Onderzoek heeft aangetoond dat alcohol een negatief effect heeft op de slaapcyclus waardoor je  – al slaap je acht uur achter elkaar door – minder uitgerust zult zijn dan wanneer je geen alcohol drinkt. Alcohol verstoort de vierde slaapfase; de REM-slaap, waardoor je minder droomt. De wetenschappers William R. Miller en Ricardo F. Muñoz omschrijven dat:

Wanneer het alcoholgehalte in het bloed afneemt, kan er echter een soort ‘inhaalslag’ van dromen optreden. Veel van onze cliënten maakten melding van periodes van intense dromen of nachtmerries in de vroege ochtend, wanneer hun BAG (bloedalcoholgehalte) lager werd. Ten slotte lijkt alcohol de kans te vergroten dat iemand onrustig slaapt en ’s nachts vaker wakker wordt. Niet iedereen die drinkt ervaart al deze effecten, maar in het algemeen geldt: hoewel alcohol je kan helpen in slaap te vallen, heb je daardoor vaak een onrustig en abnormaal slaappatroon.

Weer een fabeltje minder.

Slaap lekker,
NOX

 

Bronnen
Miller W.R., Muñoz R.F. (2008) Goed slapen. In: Alcohol onder controle. Bohn Stafleu van Loghum, Houten https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-6398-8_21

Foto: http://theleadbelly.com.au/whats-on/2017/3/3/nightcap-free-entry-from-11pm-

Terug