Bestel NOX
21 juni 2019

1,3 kg

Het weegt 1,3 kg en bevat wel meer dan honderd miljard neuronen. Dan hebben we het natuurlijk over hersenen. Neuronen zijn zenuwcellen die informatie ontvangen, verwerken en doorgeven. En die dus een wezenlijke rol bij ons slaap-waakritme spelen.

Alle neuronen bij elkaar vormen een netwerk dat verantwoordelijk is voor alle functies die we kunnen uitvoeren. Omdat neuronen niet met elkaar kunnen praten vindt er een andere manier van communicatie plaats door middel van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn dus stoffen die het mogelijk maken dat neuronen met elkaar communiceren. Bekende neurotransmitters zijn adrenaline (voor alertheid en energie) dopamine en endorfine (voor het pleziergevoel), serotonine of melatonine (voor rust) (Bijkerk 2012). Receptoren, zitten als het ware op de neuron en zorgen ervoor dat de juiste neurotransmitters in de juiste neuronen terecht komen. Dit wordt ook wel het poortwachter effect genoemd omdat ze alleen de juiste neurotransmitters doorlaten. Deze communicatie zullen we in het vervolg hersenactiviteit noemen.

SLAAP-WAAKRITME
Vanuit onze hersenen wordt het slaap-waakritme geregeld. Er zijn vormen van hersenactiviteiten die ervoor zorgen dat we moe worden en vormen van hersenactiviteit dat we juist wakker worden. De activiteiten van de neurotransmitters dopamine, serotonine, adrenaline en acetylcholine zijn de bekendste ‘wakkermakers’. Terwijl adenosine, GABA en melatonine er juist voor zorgen dat we moe worden, daarom noemen we de activiteiten van deze neurotransmitters voor het gemak de ‘slaapmakers’. Wakkermakers en slaapmakers onderdrukken elkaar en zo wordt het slaap/waakritme gereguleerd. Als je niet kan slapen komt dit doordat wakkermakers de slaapmakers blijven onderdrukken.

 

KOFFIE?
Van nature zorgt de slaapmaker adenosine ervoor dat we tijdens de dag steeds vermoeider worden. Als je een kopje koffie drinkt, krijg je als ware de concurrent van adenosine binnen; cafeïne. Cafeïne is een alkaloid, een plantenstof (hieronder meer). Cafeïne blokkeert de activiteit van adenosine waardoor we niet moe worden. Dit komt doordat de cafeïne alkaloid precies in de adenosine receptor past, waardoor de communicatie van adenosine geblokkeerd wordt. In andere woorden, cafeïne lijkt zoveel op adenosine waardoor de poortwachter (de receptor) cafeïne doorlaat.

 

ANDERE WAKKERMAKERS
We weten allemaal dat koffie ons wakker houdt maar naast cafeïne zijn er nog veel andere vormen van hersenactiviteit die ontspanning en rust kunnen tegenwerken. Ook wanneer het ons niet uitkomt. Er zijn bijvoorbeeld wakkermakers die onze alertheid stimuleren. Dezelfde neurotransmitters kunnen ook gevoelens van angst en stress stimuleren. Bijvoorbeeld de wakkermakers dopamine en adrenaline. Gevoelens van angst en stress hebben een negatieve invloed op de nachtrust, vandaar dat angstremmende medicatie ook wordt gebruikt om de nachtrust te verbeteren.

 

EN NOX?
De ingrediënten van NOX bevorderen de nachtrust door wakkermakers te remmen en de slaapmakers te stimuleren. Valeriaan stimuleert via valeriaanzuur en flavonoiden de slaapmakers GABA en adenosine en onderdrukt de wakkermaker serotonine/5HT. Wetenschappers vermoeden dat flavonoïden in Tilia de GABA stimuleert en acetylcholine en serotonine remt. Passiflora stimuleert net zoals Valeriaan de transmissie van GABA. Het is nog onduidelijk via welke werkzame stoffen Passiflora dat precies doet.

Bron

Bronnen

 

BIJKERK, L., & VAN DER HEIDE, W. (2012). Activerend Opleiden. Bon Stafleu van Loghum.

https://edufit.nl/wp-content/uploads/2015/08/Activerend-Opleiden-hoofdstuk-brein-en-leren.pdf

Terug