Bestel NOX
09 februari 2018

Alcohol → ontspan & slaap?

Slapen is niet altijd even zelfsprekend als ademen. En dat kan ontzettend frustrerend zijn, al die gedachten die maar door je hoofd blijven razen. Nou goed, rode wijn, een paar borrels en wonder boven wonder val je dan eindelijk in slaap.

01 februari 2018

Onopgemerkte secondes: Microslaap

Tijdelijke bewusteloosheid, een geforceerd dutje, een secondenslaapje. Je hebt de strijd om wakker te blijven verloren en zakt even, voor slechts enkele seconden, weg. De onopgemerkte secondes van de zogenaamde microslaap kunnen tussen de 1 en 30 seconden duren. Soms heb je door dat je in slaap bent gevallen doordat je hoofd neer valt, en zodoende schrik je weer wakker. De afgelopen jaren wordt er veel aandacht aan dit fenomeen geschonken omdat het vele ongelukken in het verkeer als gevolg heeft.

30 januari 2018

Blauwe Maan + Bloedmaan + Supermaan

Het is driedubbel feest. De laatste keer dat het voorkwam was op 30 december 1982. Een blauwe superbloedmaan. Dit driedubbel natuurverschijnsel, een blauwe maan in combinatie met een supermaan in combinatie met een bloedmaan is aankomende woensdag in vele delen van de wereld te aanschouwen. Jammer genoeg niet hier in Nederland. De volgende 'super blue moon of blood' is door NASA voorzien op 31 januari 2037. Wie weet maken we dan een betere kans.

23 januari 2018

Winterslaap, iets voor jou?

We hebben het allemaal natuurlijk al lang door maar ik zeg het toch maar voor diegene die net wakker is en even niet meer weet hoe of wat: het is winter. Een dikke sjaal, een kop warme soep, op de bank met zo´n lekkere wollige deken. En dan naar buiten, de wind giert je om de oren, je muts waait af, het regent (waarom sneeuwt het nou niet gewoon?!). En dan vraag je je toch eens af: zou het niet reuze fijn zijn om die barre wintertijd slapend te overbruggen? De dekens over je heen trekken en weer wakker worden als het zonnetje schijnt. Voor veel dieren is dit realiteit maar behoort dit ook voor mensen tot de mogelijkheden?

16 januari 2018

Ochtend- of avondmens?

Ben jij zo iemand die ’s ochtends zijn bed niet uit te branden is, pas in de loop van de dag tot iets in staat is, ’s avonds opbloeit en pas diep in de nacht gaat slapen? Of spring je liever ’s morgens om vijf of zes uur je bed uit en ga je direct aan de slag, maar dan wel ’s avonds om een uur of acht zijn opgebrand en om negen uur gaan slapen? Het zijn de extremen van de ochtend- en de avondmens. Ook hier speelt de biologische klok een belangrijke rol.

12 januari 2018

Melatonine en Slaap

Melatonine en Slaap
*NOX bevat geen melatonine

Hard werken, hard feesten, hard studeren; er zijn heel wat externe factoren te bedenken die ervoor zorgen dat we uiteindelijk moe worden. Maar ook al doen we helemaal niks, dan worden we toch moe. Melatonine is een stofje die ons lichaam zelf aanmaakt en die daarvoor zorgt. Deze stof heeft ook een absurde geschiedenis: wat ooit begon met de ontdekking dat de huid van kikkers bleker werd na gedompeld te zijn geweest in een vat met pijnappelklierextracten van koeien. Lees verder als je wilt weten welke rol melatonine speelt, hoe het ooit ontdekt is en waarom kunstlicht ons circadiaans ritme kan ontregelen.

12 januari 2018

Listen to the Rythm

Listen to the Rythm,
24-uurs-economie en geneeskunde

Lijkt dat je wat? Een 24-uurs-economie? Midden in de nacht boodschappen doen of sneakers kopen? De ontwikkeling van lichtvoorzieningen, de centrale verwarming en airco, in combinatie met isolerende maatregelen, waardoor we de temperatuurschommelingen niet meer voelen... Allemaal ontwikkelingen die het ons mogelijk maken om ons af te zonderen van de natuurlijke ritmes. Hypothetisch gezien zou je ook om drie uur s nachts op een koude winternacht in de supermarkt met een mandje vol eten kunnen staan. Kan een keertje handig zijn. De andere kant van het verhaal is dat de kassamedewerkers, vakkenvullers en de rest van de ploeg die de winkel draaiende houden die nacht niet slapen en waarschijnlijk de volgende ook niet. En wie weet, jij ook niet meer.

01 januari 2018

Nog Slaapwensen voor 2018?

Gelukkig nieuwjaar allemaal. Er is hoogstwaarschijnlijk weer uitgebreid geproost op nieuwe voornemens voor 2018. En ik durf ook wel te wedden dat er om twaalf uur een heleboel onuitgesproken wensen door een heleboel hoofden suisden. En hoe later het werd hoe standvastiger en bombastischer de voornemens werden. In het begin van de avond hoorde ik iemand zeggen: ik begin het nieuwe jaar met twee alcoholloze weken. Een paar champagnes later waren die weken alweer maanden geworden. Nou goed, het nieuwe jaar is begonnen. Laat maar zien allemaal, het is hoogste tijd om de goede voornemens in daden om te zetten.

30 december 2017

Boven de Natuur? Het Circadiane Ritme en de Biologische Klok.

Veel zaken in de wereld verlopen met een bepaald natuurlijk ritme. Denk bijvoorbeeld aan het dag en nachtritme, getijdenritme, maanritme, de seizoenen die elk jaar weer terugkomen. Dit zijn verschillende soorten natuurlijke processen die invloed hebben op verschillende processen in ons lichaam, zoals slapen en wakker worden.

21 december 2017

1,3 kg

Het weegt 1,3 kg en bevat wel meer dan honderd miljard neuronen. Dan hebben we het natuurlijk over hersenen. Neuronen zijn zenuwcellen die informatie ontvangen, verwerken en doorgeven. En die dus een wezenlijke rol bij ons slaap-waakritme spelen.

14 december 2017

Nacht Doorhalen. Geen Ramp – Wel een Ramp?

Als je acht uur per nacht slaapt heb je tegen de tijd dat je 60 jaar oud bent zo'n 20 jaar geslapen. Heb je je wel eens afgevraagd waarom eigenlijk? Dan ben je misschien tegen hetzelfde antwoord als wij aangelopen; dat de precieze reden waarom we ongeveer ⅓ van ons leven slapend doorbrengen onduidelijk is. Maar als we dan toch zoveel slapen, kunnen we dan een nachtje missen en wat zijn de gevolgen daarvan? Hoewel de aard van vele hersenprocessen die we s nachts doormaken nog steeds onbekend zijn kunnen we door gedeelde ervaring wel stellen dat goed slapen veel oplevert.

14 december 2017

Remember to Sleep, Sleep to Remember

Kun jij nog, zonder een foto erbij te pakken, al je klasgenootjes van je basisschool bij naam noemen. Kun jij je nog herinneren, zonder het aan je moeder te vragen, wat je op je zevende verjaardag deed? Of iets heel gewoons, wat je vorige week woensdag gegeten hebt? Leren en vergeten gaan hand in hand. Sommige dingen die we leren leiden tot bewuste kennis en herinneringen, zoals de taal die je spreekt en het lievelingseten van je lievelingsmensen. Heeft de nachtrust daar iets mee te maken?

07 december 2017

Architectuur van de Slaap

Word je ook wel eens wakker op het hoogtepunt van je droom? De wekker gaat en je zat net op de rug van een vliegende dinosaurus je kleine zusje achterna? Of ken je dat gevoel; je wordt wakker geschud uit een diepe slaap en voor een moment heb je geen idee waar je bent?

07 december 2017

Bed Habits in de Middeleeuwen

Je wordt wakker. Je hebt het idee dat het ochtend is. Je checked de tijd en het is pas drie uur ‘s-nachts…

Frustrerend, daar kunnen we niet omheen. Maar we hebben een lesje geschiedenis over bed habits (slaapgewoonten) dat deze nachtelijke frustraties mogelijk verzacht. Mocht je geschiedenis slaapverwekkend vinden, lees deze blog dan vlak voordat je naar bed gaat.
Lang verhaal kort: onderzoek naar slaapgewoonten in de Middeleeuwen vertelt ons dat er een tijd was dat ‘s-nachts wakker worden de normaalste zaak van de wereld was. De industriële revolutie maakte daar abrupt een einde aan.

20 juli 2017

NOX ingrediënten: Mulungu

Bij NOX hebben we het veel over Mulungu. Deze boom staat voorop, bovenaan en wordt altijd als eerste genoemd. Het klinkt ook lekker, maar waarom staat Mulungu bij ons altijd bovenaan het lijstje? Dat kun je hier lezen. Naast Mulungu, bestaan de werkende ingrediënten van NOX uit Tilia, Valeriaan en Passiflora. Dit is de eerste blogpost van de reeks NOX ingrediënten

19 juli 2017

Hier hebben we, Simon

"Door de oprichting van NOX heb ik mij eigenlijk voor de eerste keer voor een lange tijd aan één missie gebonden. Een product ontwikkelen waardoor mensen goed kunnen slapen."

11 juli 2017

En daar is, Fanar

"Slaapdrank is een tool om mensen te helpen. We kwamen erachter dat de industrie van slaapmedicatie in slaap is gedut. Deze industrie wordt gedomineerd door megalomane bedrijven die maar weinig innoveren. De kans om iets te veranderen in zo'n industrie is een enorme uitdaging.”

04 juli 2017

Er was eens, Cinta

“Het onvermogen om de nachtrust positief te beïnvloeden, zorgt ervoor dat veel mensen slechts een schaduw van zichzelf zijn. Andersom zorgt een goede nachtrust er juist voor dat we onze dromen kunnen waarmaken.”